Upplys Erdogan om vårt svenska grundlagsskydd

Ingemar Folke, företrädde som advokat under åren 1980-2013 parter i yttrande- och tryckfrihetsrättsliga ärenden

Trots Lagrådets avrådan har regeringen för riksdagen lagt fram förslaget att kriminalisera deltagande i terroristorganisation. Sannolikt kommer riksdagen att anta det. I så fall träder lagen i kraft den 1 juni. Regeringen hoppas att Turkiet tar sådant intryck av den nya lagen att man ratificerar Sveriges anslutning till Nato. Men de organisationer som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Erdogan vill att Sverige ska ta itu med kan sannolikt fortsätta att bedriva opinionsbildning i skydd av de svenska mediegrundlagarna.

Regeringen utgår från att man med den föreslagna lagen ska komma åt ”sådan journalistisk verksamhet som bedrivs inom ramen för en terroristorganisation och som är en integrerad del av denna”. Om regeringen avser sådan verksamhet som bedrivs i tryckta skrifter och andra grundlagsskyddade medier, som exempelvis webbaserade publikationer med utgivningsbevis, misstar sig regeringen. En vanlig lag som terroristbrottslagen biter inte på verksamhet som skyddas av grundlagar som tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

En journalist som arbetar för en tryckt tidning till exempel har inget straffrättsligt ansvar för publiceringen av hans eller hennes texter och bilder. Det är bara utgivaren som kan straffas för eventuella tryckfrihetsbrott i materialet.

Våra mediegrundlagar gör anspråk på att vara exklusivt tillämpliga: ”För tryckfriheten får inga andra begränsningar finnas än de som följer av denna grundlag” (TF 1:1:5). Och i TF finns inga begränsningar som gäller deltagande i eller samröre med terroristorganisation. Det gör det inte heller i YGL. Håller sig dessa medieverksamma funktionärer undan från allt annat som rör organisationen, borde de alltså vara oåtkomliga för åtal enligt terroristbrottslagen.

Att lägga ut texten om organisationens politiska mål behöver inte komma i konflikt med TF:s bestämmelser om uppvigling eller andra tryckfrihetsbrott. Regeringens utredare vet att propaganda i grundlagsskyddade medier för en oönskad organisation inte kan kommas åt genom förbud mot deltagande i organisationen. De känner också till att EU:s förordning om terrorism­innehåll online (TCO) inte ska tillämpas på grundlagsskyddade medier (proposition 2022/23:71).

Man får faktiskt intrycket att regeringen avsiktligt mörkar att förslaget att bestraffa deltagande i terrororganisation inte får det genomslag som regeringen vill ge sken av. Det borde någon tala om för Erdogan.

Artikeln också publicerad i Dagens Nyheter10 april