Ukraina är ingen av USA:s provinser, unt.se

Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet

Vad som egentligen har utspelat sig i Ukraina vet vi fortfarande mycket litet om, trots ambassadörens vittnesmål.

Marie Yovanovitch var USA:s ambassadör i Ukraina fram till i maj i år då hon plötsligt kallades hem efter att ha förlorat president Trumps förtroende. I förra veckan vittnade hon inför den amerikanska kongressen i riksrättsprocessen mot Trump och det sex timmar långa förhöret avslutades med stående ovationer.

Under ed berättade hon om sin kamp mot den ukrainska korruptionen. Trots att hon enligt egen uppgift bara genomförde den amerikanska officiella politiken i Ukraina, ville presidenten bli av med henne. En av demokraternas frågor under förhöret var om hon, trots vad som inträffat skulle fortsätta sin kamp mot korruptionen. Ja, var hennes svar.

Men hur kommer det sig att en amerikansk tidigare ambassadör som varit 33 i år i tjänst betraktar det som okontroversiellt att inför världens tv-kameror omtala att hon aktivt ”bekämpar” korruption i det land där hon är placerad, och att hon därmed genomför officiell amerikansk politik? Att denna kamp har lett till avskedanden inom den ukrainska statsapparaten och fått mäktiga krafter att reagera? Läs artikel