Turkiskt angrepp troligen ej självförsvar, nsd.se

Enligt en preliminär bedömning av UD är Turkiets offensiv mot kurdiska YPG i Afrin i nordvästra Syrien inte självförsvar. Det uppgav utrikesminister Margot Wallström (S) i en debatt i riksdagen.

Wallström ansattes hårt av motdebattörer från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som vill att Sverige ska uttala ett klart fördömande av vad Turkiet gör gentemot YPG. Gruppen var viktig för att slå tillbaka IS i Syrien och Irak men angrips nu av Turkiet som hävdar att de är terrorister.

Men Wallström anser att det inte finns någon grund för ett fördömande än, de folkrättsliga aspekterna måste noga gås igenom först. UD har ändå gjort en preliminär bedömning av om Turkiet kan sägas agera i självförsvar. Det vi nu vet på UD om operation Olivkvist, där är vår preliminära bedömning och våra folkrättsexperters bedömning att Turkiets agerande gentemot YPG inte kan baseras på en referens till självförsvarsrätten, sade Wallström.

Hon framhöll att den svenska regeringen arbetar aktivt hela tiden, i EU och FN, för att få till ett samlat agerande. Men det måste ske på folkrättslig grund, inte känslor. Om vi inte bara vill låta det stanna vid ordet fördömande utan också faktiskt vill att det ska leda till ansvarsutkrävande måste vi se till att vi baserar våra argument på folkrätten, sade Wallström. Läs artikel