Turkiska medier: Sverige ska förbjuda viftande med PKK-flaggor, aftonbladet.se

Den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency rapporterade i går om Sveriges nya grundlagsändring, något som Dagens ETC var först i Sverige att rapportera om.

De citerar Justitiedepartementet på att lagändringen gör det möjligt att införa en bredare kriminalisering av deltagande i en terroristorganisation, eller ett förbud mot själva terrororganisationen. I slutet av artikeln hänvisar de till ett uttalande Tobias Billström gjort till nyhetsbyrån den 23 december. Man påstår att Billström sagt att ett ”nytt brott” ska bli aktuellt i den svenska brottsbalken den 1 juni 2023. Det handlar om att främjande av terroristorganisationer på svensk mark ska bli förbjudet – även att vifta med deras flaggor, skriver nyhetsbyrån och påstår sig citera Billström.

Enligt utrikesministerns pressekreterare Anna Erhardt stämmer det att riksdagen ska rösta om en ny lag som kriminaliserar deltagande i terrororganisationer den 7 mars.

”Den nya lagen förbjuder inte viftande med flaggor, men när lagen ska tillämpas kommer det att krävas olika bevis för att styrka deltagandet i en terrororganisation och där kan en flagga komma att spela roll”, skriver hon och fortsätter:

”Mer exakt vad den nya lagen innebär kommer justitiedepartementet att återkomma till längre fram”. Läs artikel