Trumps svek mot kurderna ett geopolitiskt jordskred, dn.se

Nathan Shachar

President Donald Trumps beslut att överge sina kurdiska allierade i Syrien och ge grönt ljus för turkiska markoperationer i det så kallade Rojava-området har vållat harm och bestörtning i regionen.

Trumps besked är en historisk markering av något som berör långt fler än kurderna. Från Israel till Gulfstaterna inser USA:s allierade att regionens allianssystem nu rivits upp definitivt. Redan USA:s beslut att inte replikera på Irans attacker mot Saudiarabien chockade. Jämte sveket mot kurderna rör det sig om ett geopolitiskt jordskred.

Det som USA:s allierade kring Stilla havet fick lära sig för flera år sedan går nu upp för dess partners i Jerusalem, Amman, Muskat, Dubai, Riyad, Kuwait och Bahrain: den som bygger sin säkerhetspolitik på traditionella antaganden om amerikansk solidaritet, bygger på lösan sand.

De skräckslagna saudierna inledde under veckan indirekta förhandlingar med Iran och Israel höll natten till måndagen ett extra kabinettsmöte där man enades om en kraftig ökning av militärbudgeten. Att saudierna inte ens brydde sig om att hålla sitt luftvärn kring oljekällorna i stånd – det aktiverades inte vid den iranska attacken – berodde på den ingrodda övertygelsen att USA:s beskydd skulle freda dem mot allt ont. Iran slet masken av den illusionen. Läs artikel