Trump ”förolämpad” av Macron-utspel, aftonbladet.se

Emmanuel Macrons prat om en europeisk försvarsmakt är ”mycket förolämpande” för USA. Det twittrar Donald Trump i samband med ankomsten till Frankrike för helgens högtidlighållande av första världskrigets slut.[…]

USA:s president tolkar det som att hans franske kollega vill ”bygga en egen militär för att skydda sig från USA, Kina och Ryssland”.

”Mycket förolämpande, men kanske borde Europa först betala sin rättvisa andel i Nato, som USA subventionerar stort”, skriver Trump.

Finansieringen av Nato är en käpphäst för den amerikanske ledaren, och europeiska länder har tidigare gått med på att höja försvarsanslagen för att kunna spela en större roll i försvarsalliansen.

När Macron i veckan uttalade sig om en ”riktig europeisk armé” handlade det dock om att EU ska kunna möta hotfulla tongångar från Ryssland, utan att vara militärt beroende av USA. Men han kritiserade Trumps planer på att säga upp det så kallade INF-avtalet om att skrota de medeldistansrobotar som kraftigt ökade oron för kärnvapenkrig i Europa på 80-talet. Läs artikel