Sverige och Frankrike avbryter militärt samarbete med Mali efter andra kuppen på nio månader, dn.se

På torsdagen meddelade Frankrikes regering att man stoppar alla gemensamma operationer med Malis armé, i väntan på garantier om en återgång till civilt styre i landet. Svenska soldater i antiterrorinsatsen Task Force Takuba berörs av beslutet eftersom de är underställda den franska ledningen, som flyttas från Mali till Paris.

I övrigt kommer insatsen inte att ändras, enligt försvarsminister Peter Hultqvist som genom sin pressekreterare Toni Eriksson säger till DN att det inte finns några diskussioner om att avbryta insatsen.

– Jag har talat med min franska kollega Florence Parly och vi är överens om att fortsätta hålla nära kontakt. Sverige står bakom antiterror-insatsen Takuba och det finns i dag inga diskussioner om att avbryta insatsen, säger Peter Hultqvist.

Nu går Frankrike och de övriga deltagande EU-länderna – Sverige, Belgien, Danmark, Estland, Nederländerna, Italien, Portugal och Tjeckien – vidare utan Malis regering och insatsen kommer hädanefter att styras från Paris. […]

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger i en skriftlig kommentar till DN att EU backar upp de två afrikanska organisationernas beslut.

– Vi stödjer ECOWAS och Afrikanska unionen i deras ansträngningar att bidra till en fredlig lösning och återgång till konstitutionell ordning. EU har enigt fördömt kuppen och krävt att övergången mot civilt styre ska genomföras, säger hon. […]

På frågan om hur man ser på denna större problematik, att Sverige har trupper i ett land som saknar en legitim centralmakt, säger Ann Linde att ”det är nödvändigt att den närmaste tiden analysera engagemang och utbyte beträffande Mali i ljuset av den politiska utvecklingen”.

– Det är viktigt att fortsatt stödja det maliska folkets rättmätiga strävan efter säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling, säger hon. Läs artikel