Sverige har ingått i en djävulspakt med Turkiet, expressen.se

Pierre Schori, tidigare biståndsminister, tidigare kabinettssekreterare på UD

Regeringen har kallat sitt säkerhetspolitiska lappkast historiskt. Jag har likt många andra socialdemokrater har chockerats dels över den odemokratiska process som drev igenom skiftet på nolltid dels över hur ohistoriskt och demagogiskt man övergav den kronjuvel som vår framgångsrika utrikespolitik har utgjort och alltjämt skulle kunna ha haft.

I denna farliga tid , som i sin förläggning riskerar leda till en Orwellsk framtid med en värld uppdelad i en maktkamp mellan regionala militära block, behövs mer än någonsin alliansfria och trovärdiga aktörer av det slag som Sverige under decennier varit.

Det avtal som slutits med Turkiet skapar en dramatiskt ny situation: storslam för Erdogan, skam för Sverige och svek mot det kurdiska folket och berättigad oro hos tiotusentals svenskar av kurdsvenskar- och turksvenskar som funnit en fristad i vårt land. […]

Den dag Sverige blir medlem i kärnvapenalliansen Nato blir Sverige ett annat land, för oss själva och för omvärlden. I processen sätter vi Nato framför FN och i den livsviktiga kampen mot kärnvapen lägger vi ned vår röst och verksamhet.

S-ledningen ville ha bort Nato före valet. Nu har man i stället gjort kärnvapenalliansen till en valfråga för många medborgare. Därför bör Sverige frysa Natoprocessen bortom valet i september och därefter klargöra för Turkiet och omvärlden men framför allt för svenska folket vad ett Natomedlemskap verkligen innebär. Läs artikel