Svensk signalspaning vid ryska övningen, helagotland.se

Försvarsmaktens signalspaningsplan flyger i cirklar utanför ryska Kaliningrad – där Ryssland håller en stor militärövning för sin Östersjöflotta.

Under både tisdagen och onsdagen har åtminstone ett flygplan av modellen S 102 B – också kallat ”Korpen” – flugit runt i cirklar i luftrummet utanför den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad. Där arrangerar Ryssland en stor krigsövning där man bland annat kommer att provskjuta robotar på internationellt vatten.

Det här är ett vanligt rutinuppdrag, säger Försvarsmaktens presstalesperson Magnus Jirlind till TT. Han vill inte koppla uppdragen till den ryska övningen.

-Vad vi vidtar för åtgärder angående den ryska övningsverksamheten, det går vi inte in på. Men vi har haft signalspaningsflyg i luften.[…]

Ryssland har informerat svenska myndigheter om sin avsikt att övningsskjuta artillerield mot mål i luften och i havet. Sverige har därpå utfärdat en farozon och varnat all flygtrafik och sjöfart för att passera i det aktuella området, som ligger på ungefär 15 mils avstånd från Blekinge. Passagerarflyg och färjor tvingas till exempel att ta omvägar runt det. Läs artikel