Stoppa Sveriges deltagande i Frankrikes krig i Mali, sn.se

Ulf-Göran Widqvist (S), författare och småföretagare

[…] Frankrikes pågående krig i Mali och andra delar av Sahel är ett nykolonialt krig som bara nödtorftigt döljs bakom ord om strid mot muslimska terrorister. En vokabulär som även Sverige använder för att motivera det svenska deltagandet i kriget. Sveriges regering talar också om solidaritet med Frankrike och stöd till Malis folk.

Antalet civila dödsoffer ökar. President Macron har nu fått kalla fötter. Kriget är ett politiskt och militärt misslyckande. Motståndet i Frankrike ökar. Fler än 50 franska soldater har fått sätta livet till. Macron försöker desperat få fler europeiska länder att sluta upp på den franska sidan. Nästa år är det presidentval i Frankrike och Macron fruktar att kriget kan hindra honom från att bli återvald.

Jag talade för en tid sedan med en svensk yrkesofficer som tjänstgjort i FN-styrkan i Mali. Hans uppfattning var entydig: ”Vår uppgift är omöjlig. Alla hatar oss!”

Det är naturligtvis orimligt att en liten stat som Sverige ger sig in i ett farligt militärt stormaktsspel. Ryssland agerar i regionen och flyttar fram sina politiska och ekonomiska positioner i skuggan av Frankrikes misslyckande. Läs artikel