Stoppa sanktionerna mot Syrien, Ann Linde, aftonbladet.se

Fadia Restom, exilsyrier sedan 30 år och Patrik Paulov, författare till Syriens tystade röster (Karneval förlag 2019)

Syriens folk har drabbats hårt av krig och terror, men också av sanktioner. Den 15 maj skulle utrikesminister Ann Linde kunna häva EU-sanktionerna och hjälpa Syrien i kampen mot Covid-19.

Syrien och dess folk har i snart ett decennium drabbats av krig och terrorism. Det känner alla till. Mindre känt är att USA och EU sedan 2011 belagt Syrien med hårda ekonomiska sanktioner.[…]

Den 15 maj ska EU:s utrikesministrar diskutera läget i Mellanöstern och Syrien. På mötet har Sveriges utrikesminister Ann Linde en unik möjlighet.

Hon skulle då kunna bidra till att förbättra levnadsförhållandena för miljontals syrier och rädda liv genom att slå fast att Sverige inte tänker gå med på att förlänga sanktionerna efter 1 juni. Sanktionsbeslut inom EU måste tas enhälligt. Det räcker att ett land säger nej till en förlängning, för att sanktionerna ska hävas.

Att häva sanktionerna ligger linje med FN:s generalsekreterare António Guterres budskap när han den 25 mars presenterade den globala humanitära planen mot covid-19. ”Solidaritet i stället för utestängning”, sade han och framhöll nödvändigheten av att häva de sanktioner som försämrar länders vårdmöjligheter. Läs  artikel