Spanskmarockansk diplomatisk kris tilltar, spanienmagasinet.se

Det började med att Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias i ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos sa att Marocko förtrycker folket i Västsahara och förespråkar en folkomröstning om självständighet. Varpå Marocko har svarat med att låta migranter från Nordvästafrika lämna den marockanska kusten för Kanarieöarna. Under helgen sa Marockos premiärminister att de spanska enklaverna Ceuta och Melilla är marockanska precis som Västsahara.

Det är alltså en rejäl diplomatisk kris eller snarare storm som tilltagit i styrka de senaste dygnen. Under tisdagen kommer den spanske statssekreteraren för utrikesfrågor, Cristina Gallach, att kalla till sig Marockos ambassadör i Spanien som får förklara utspelet från den marockanske premiärministern. Ett inplanerat bilateralt toppmöte mellan Marocko och Spanien var inplanerat i förra veckan i Marockos huvudstad Rabat. Det mötet sköts upp för att hållas någon gång i februari.

Den officiella hållningen först var att mötet sköts upp på grund av covid-19-pandemin. Den har senare ändrats till ”schemaläggningsproblem”.

Pablo Iglesias utspel om en folkomröstning om Västsaharas självständighet kom samtidigt som den amerikanska regeringen och Trumpadministrationen nyligen erkände den tidigare spanska kolonin som marockansk.

FN har sedan 2007 undvikit att göra antydningar om en folkomröstning om självbestämmande i Västsahara och Spanien följer det beslutet. Läs artikel