Sauli Niinistö: Dörren till Nato ska hållas öppen, sverigesradio.se

Sittande presidenten Sauli Niinistö betonar fred i alla dess former i sin valkampanj och håller dörren öppen för ett finskt Nato-medlemskap.

Sauli Niinistö har tidigare representerat Samlingspartiet (motsvarande Moderaterna). Nu ställer Niinistö upp för omval med stöd av en partipolitiskt obunden medborgarrörelse. I sin kampanj betonar Sauli Niinistö sin erfarenhet och fred i alla dess former.

– Jag framhåller fred i alla dess former. Då menar jag inte bara att det är viktigt att undvika konflikter och krig, utan att det är viktigt att skydda klimat och miljö. Jag vill också värna om samhällsfreden, att vi står enade som ett enhetligt folk.

Enligt Sauli Niinistö kan ett Nato-medlemskap bli aktuellt för Finlands del i framtiden.

– Just nu har vi ingen anledning att ansöka om medlemskap i Nato. Men världen förändras, som vi vet. Det kan hända att vi behöver fundera över det på nytt.

Hur ska Finland sköta relationen till grannlandet Ryssland?

– Så som jag har gjort. Att Finland gör klart att vi själva har beslutat om sanktionerna mot Ryssland. Och att vi klargör att vi har en annorlunda åsikt än Ryssland i vissa frågor. När man har gjort det är det fritt fram att diskutera andra saker.

Enligt Niinistö ska Finland värna den direkta kontakten till Ryssland.

– Vi är ändå grannländer. Det skulle vara märkligt att sköta relationerna via Brysse Läs intervju