S röstade för vapenstopp från EU till Turkiet, expressen.se

Ett av Turkiets krav för att ge upp sitt motstånd mot ett svenskt Nato-medlemskap är att Sverige häver sitt vapenembargo mot landet.

I veckan har Turkiet framhållit sina krav på Sverige igen. Landets kommunikationsdirektör Fahrettin Altun hävdade under ett panelsamtal att Turkiets hållning i frågan är ett sätt att skydda Natos säkerhet – vilken Turkiet anser hotas av att Sverige uttrycker stöd till det politiska partiet PYD i nordöstra Syrien.

– De måste avsluta det politiska stödet till terrorism, sluta finansieringen av terrorism, avsluta vapenstödet till PKK/PYD och att häva det synliga eller hemliga embargot och sanktionerna mot vårt land, sa Altun enligt turkiska medier. […]

Den svenska S-regeringen har försökt tillmötesgå kravet från Ankara genom att hävda att det inte finns något vapenembargo och samtidigt backa från det som i praktiken har varit ett försäljningsstopp efter den turkiska offensiven mot den syrisk-kurdiska milisen YPG i norra Syrien 2019.

Samtidigt som de känsliga förhandlingarna röstade Europaparlamentet på tisdagen om ett förslag om att ”på grund av Turkiets militariserade utrikespolitik uppmana medlemsländerna att stoppa all vapenexport till Turkiet”.

Förslaget gick inte igenom.

Bland svenskarna röstade ledamöterna från Moderaterna och Kristdemokraterna nej, liksom den politiske vilden Peter Lundgren, tidigare SD. Sverigedemokraterna och centerpartisterna röstade 0, motsvarigheten till den gula knappen i riksdagen. Liberalen Karin Karlsbro och socialdemokraten Erik Bergkvist var frånvarande.

Alla närvarande parlamentariker för de rödgröna partierna, inklusive Socialdemokraterna, röstade för förslaget. Läs artikel