Riksdagsledamöter efterlyser ny lagberedning om kärnvapen på finländsk mark, svenska.yle.fi

Det finländska kärnvapenförbudet kan bli en het politisk tvistefråga de närmaste åren. Det visar en rundfrågning som Yle har gjort bland ledamöter i riksdagens försvarsutskott.

Enligt finländsk lag är det förbjudet att ens tillfälligt förvara elller transportera kärnvapen på finländskt territorium. Men vissa riksdagsledamöter anser att det här inte går ihop med Natos kärnvapenpolitik.

– Finland borde inte hålla fast vid några som helst begränsningar då det gäller Nato och kärnvapen, säger Jari Ronkainen (Sannf).

Särskilt transport av kärnvapen via finländskt territorium i en krissituation är något som vi inte borde förhindra, menar han. […]

Av Yles rundfrågning i riksdagens försvarsutskott att döma kan det ändå bli svårt att nå en kompromiss partierna emellan. Varken Vänsterförbundet eller de Gröna vill luckra upp kärnvapenförbudet.

Socialdemokraternas Mika Kari anser att en parlamentarisk behandling är nödvändig. Regeringen kan inte soloåka, oppositionen måste få säga sitt, tycker han. Kristdemokraterna och SFP har ingen klar ståndpunkt i frågan. Läs artikel