Riksdagsledamoten från Vimmerby vill att sanningskommission tillsätts, dagenskalmar.nu

I september 1961 omkom FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygolycka. I ett brev till utrikesminister Tobias Billström kräver nu bland annat riksdagsledamoten Gudrun Brungeård (KD) och förre ärkebiskopen K G Hammar att en sanningskommission tillsätts för att reda ut om svenska myndigheter har mörkat uppgifter om Hammarskjölds död under alla år, och i så fall varför. […]

Baserat på nya vittnesmål, som presenterades 2011, och ett påföljande privat initiativ, återöppnade FN utredningen 2015. Sedan dess har nya uppgifter samlats in och granskats, och i den pågående utredningen är det en hel del uppgifter som pekar på att planet kan ha kraschat på grund av någon form av yttre påverkan.

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten från Vimmerby, Gudrun Brunegård, har under många år engagerat sig i Dag Hammarskjöld-frågan.

Tillsammans med förre ärkebiskopen K G Hammar, professor Henning Melber och Hans Kristian Simensen, som alla ingick i den Enabling Committee som samlade in vittnesmål under åren 2011-2014, har Gudrun Brunegård bildat en arbetsgrupp som nu tar ett initiativ i sökandet efter sanningen.

På måndagsmorgonen skickade gruppen ett öppet brev till utrikesminister Tobias Billström med en vädjan till regeringen att öppna en intern svensk utredning av vilka motiv och politiska intressen som fanns, som kan förklara svängningen i den svenska hållningen kring Dag Hammarskjölds död. Läs artikel