President Niinistö talade till Nordiska rådet: Det är kyligare än under kalla kriget – också därför är nordisk samhörighet viktig, svenska.yle.fi

[…] President Niinistö talade också om det värdefulla nordiska varumärket. Nästan allt som kommer från Norden anses vara gott, konstaterade Niinistö.

– Ett område som ingår i det nordiska fältet är freden. Vi ska inte förlora den delen av vårt varumärke, sa presidenten.

Han talade allvarligt om bruket av kärnvapen. Det skulle innebära slutet för oss alla, sa Niinistö.

På frågor om eventuella kärnvapen i Finland i anslutning till Natomedlemskapet svarade Niinistö försiktigt. Vi ansluter oss till Nato på den organisationens villkor. Frågan om kärnvapen är för tidigt ställd, ansåg han.

Men hur ska vi klara oss utan ett krig med Ryssland, frågades det från den gröna gruppen. President Niinistö betonade beslutsamhet, också mot eventuella hybridangrepp och oklara händelser som ser ut som påverkningsförsök.

– Alla medborgare är försvarare av sitt land. Då är det viktigt att också vara observant på alla ovanliga händelser. Medborgarnas aktivitet när det gäller att anmäla till exempel drönare är viktig för myndigheterna, sa presidenten. Läs artikel