President Niinistö försvarar Putins besök – debatt om Ryssland på Gullranda, svenska.yle.fi

Ryske presidenten Vladimir Putins besök i Finland senare i sommar förbryllar de svenska deltagarna vid presidentens säkerhetspolitiska forum på Gullranda. De anser att ett besök i Sverige vore omöjligt. President Sauli Niinistö gick i svaromål och menade att svenskarna inte följer med sin tid.

– Jag kan förstå Finlands behov av dialog, det är rationellt. Men Putin vore inte välkommen i Stockholm, medgav ambassadör Mats Bergqvist.

President Sauli Niinistö kunde inte hålla sig utan gick i svaromål. Han har tidigare fått kritik av balter och nu av svenskar. Men kritikerna är ute i ogjort väder, lät han förstå.

Det är viktigt att det internationella samfundet betonar att Ryssland har agerat felaktigt, sade Niinistö, men det är också vikten av att man för en dialog.

– Till exempel USA för en aktivare dialog med Ryssland än vi utåt ser. Ni hänger inte riktigt med er tid, sade Niinistö.

Han hänvisade också till att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker besökte det ekonomiska forumet i St Petersburg.

Och Niinistö underströk att i de diskussioner som har förts har det aldrig varit tal om att Finland lättar sanktionerna, slutar fördöma annekteringen av Krim eller hur Finland samarbetar med Sverige, EU, USA eller hur Finland utvecklar partnerskapet med Nato.

– Det här kan vi inte diskutera, men nog hur vi ska komma ut ur den här situationen, sade Niinistö. Läs artikel