Om Ryssland invaderar Baltikum har Nato inte en chans, Tomas Ries , svenska.yle.fi

Det mesta tyder ändå på att vi får leva i fred i Östersjöområdet i den närmaste framtiden, säger han.

Den ryska militärdoktrinen beskriver Nato som det största hotet mot Ryssland, men de baltiska ländernas sårbarhet är ett stort problem, sade Ries under Utrikespolitiska institutets seminarium om säkerhet vid Östersjön i Helsingfors på onsdagen.

– Jag målar upp de här hotbilderna för att man oroar sig för dem, men det betyder inte att man tror att det definitivt kommer att hända. Det finns ändå en stor sannolikhet att något obehagligt händer här. Världen idag och läget i just den här frågan är så väldigt instabilt, det kan ändra sig plötsligt.

Ukrainakrisen utlöstes plötsligt av just en sådan här oväntad händelse, säger Ries. När folket gick ut på gatorna och tvingade den ryskvänliga regeringen att avgå kände Putin att han måste agera.

Putins opinionssiffror i hemlandet har alltid gått upp när han har genomfört militäroperationer utomlands. Om Putin känner sig trängd hemma är en utomstående fiende bra, säger Ries.

– En annan sak som kan hända är att Ryssland vill knäcka Nato. Nu är det så att väst inte kan försvara Baltikum och Ryssland kunde ockupera flera länder där. Gör de det är Natos trovärdighet knäckt. Men priset är enormt, det skulle vara en krigsförklaring mot hela väst. Läs artikel