Nytt gasavtal mellan Ryssland och Ukraina – Ukrainas försörjning tryggad men handeln lider, svenska.yle.fi

Efter månader av svåra förhandlingar och strax innan det nuvarande avtalet skulle löpa ut, lyckades Ryssland och Ukraina på fredag komma överens om ett nytt gasavtal. Energiförsörjningen är tryggad i Ukraina för fem år framöver, men landets roll som transitland minskar.

Trots spända relationer och öppen konflikt mellan länderna, lyckades Ryssland och Ukraina i ett slag komma överens om ett nytt preliminärt gasavtal och begrava stridsyxan i en rad juridiska tvister.

Förhandlingarna leddes i Berlin av EU:s energikommissionär Maroš Šefčovič och Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmaier.

Ryssland och Ukraina har preliminärt kommit överens om mängden gas Ryssland ska exportera till Ukraina och transitavgiften, alltså avgiften Ryssland betalar till Ukraina för att gas får fraktas genom landet vidare till övriga Europa.

Ryssland och Ukraina har tvistat om transitavgiften i flera år, och 2018 bestämde en skiljedomstol i Stockholm att det ryska statsägda gasbolaget Gazprom skulle betala det ukrainska statsägda gasbolaget Naftogaz drygt 2,3 miljarder euro i ersättning. Läs artikel