Norge i samtal med Danmark efter uppgifter om spionage mot nordiska länder, svt.se

Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen kommer att ta kontakt med sin danska kollega för att diskutera avslöjandet om att Danmark ska hjälpt USA att spionera mot mål i flera nordiska länder. Enligt uppgifterna ska man bland ha bedrivit spionage mot svensk försvarsindustri.

Tidigare i veckan publicerade Danmarks Radio (DR) uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med hjälp av sin danska motsvarighet spionerat på mål i flera länder, däribland Norge, Finland och Sverige. Spionaget ska ha bedrivits via en bas i Danmark.

Enligt DR:s källor ska man bland annat ha avlyssnat Saab samtidigt som danska staten höll på att att upphandla nya stridsflygplan, där Saabs Gripen-plan var en av kandidaterna. Även Norge var mål för avlyssningarna gällande stridsflygplanen. Med anledning av detta kommer nu den norske försvarsministern Frank Bakke-Jensen (H) att tala med Danmarks försvarminister.

”Jag har tagit initiativ till att samtala med min danske kollega, försvarsminister Trine Bramsen”, säger Bakke-Jensen i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån NTB. Läs artikel