Nobelstiftelsen måste ­agera mot stortingets makt över fredspriset, dn.se

Fredrik S Heffermehl, advokat och författare

Det råder åter oro kring Nobels fredspris. Nu handlar det om pengar. Den norska priskommittén är inhyst i en vacker historisk byggnad i Oslo som är så dyr att underhålla att Nobelstiftelsen vill sälja den. Den norska kommittén har uppmanat stortinget att ta räkningen och menar att prisets oberoende inte kommer att skadas. Men så enkelt är det inte.

Enligt mina studier är stortingets förhållande till fredspriset en mörk historia om bedrägeri. Priset har aldrig varit oberoende av stortinget. Ett årligt bidrag skulle öka beroendet.

Man måste gå tillbaka till startpunkten, Alfred Nobels avsikt med priset. Den nya vd:n i Nobelstiftelsen, den norska juristen Vidar Helgesen, betonade i en intervju med Sveriges Radios ”Studio Ett” i veckan kärnan i alla Nobelpris: att ­Alfred Nobel ville förändra världen. Inget är viktigare än att få slut på alla krig, men hur bra tillvaratar Nobels stiftelse essensen i uppfinnaren Nobels fredsvision?

Han ville få slut på alla krig genom globalt samarbete och internationell lag. Kärnan i uppfinnarens fredsinnovation, global demilitarisering, nämns uttryckligen i testamentet. Läs artikel