Niinistö upprörd i MTV-intervju: ”Man vill tysta mig”, svenska.yle.fi

President Niinistö medverkade i en intervju för tv-kanalen MTV3 på tisdag kväll. Programmet är en ersättning för “Finlandsarenan”, debattveckan i Björneborg som i år är inställd på grund av coronapandemin.

Intervjun handlade huvudsakligen om utrikespolitik och maktbefogenheter. […]

Niinistö upprepade det han sagt tidigare i svenska intervjuer om coronabekämpningen. Finland uppträder helt logiskt, säger presidenten.

– Vi stängde gränsen mellan Nyland och resten av Finland när smittläget var så mycket värre i huvudstadsregionen.

Nu följer Finland samma logik i strategin, när smittläget i Sverige är så mycket annorlunda än här, säger president Niinistö. Han säger sig ha försökt förklara det här många gånger i svenska intervjuer.

– Om de bara stannar upp för ett ögonblick i Sverige och tänker på saken, så förstår de oss nog, säger president Niinistö. Om läget var det motsatta skulle vi kanske också vara lite upprörda, men vi skulle nog förstå om Sverige stängde gränsen för oss.[…]

Niinistö citerade ett utdrag ur kritiken om att presidenten borde hålla sig till utrikes- och säkerhetspolitiken och i de frågorna understödja regeringens linjeval.

– Sitter jag verkligen här för att vänta på regeringens linje och sedan säga att jag understöder den? Nej, jag följer grundlagen, sa presidenten. Där står det att Republikens president leder Finlands utrikespolitik i samverkan med statsrådet.

Nu verkar det som om man försöker skriva om grundlagen, så att regeringen och presidenten tillsammans leder utrikespolitiken.[…]

MTV:s reporter frågade om presidenten anser sig censurerad. Niinistö svarade att man ”helt klart försöker lägga munkavle på honom.”[…]

Niinistö tillrättavisade dem som säger att han har motsatt sig EU:s stöd- och stimulanspaket efter coronakrisen.

Niinistö tar inte ställning till paketen, sa han. Men han påpekar att det är tre stora paket under flera år. De bygger på lån eller nytryckta pengar, som kommer ”från intet”.

Samma kritik kom tydligt fram redan under Niinistös “Gullranda-samtal” i maj, och han har inte ändrat åsikt.

Niinistö befarar också att finländarnas inställning till arbete och pengar förändras om man lättvindigt kan låna, utan att ens behöva betala tillbaka sina lån. […]

Han bekräftade att rådgivaren John Boltons memoarer från Vita huset var i stort sett korrekta när det gällde Niinistös samtal med USA:s president Donald Trump. Men det är ovanligt att förtroliga samtal publiceras så snabbt, noterar Niinistö. Och det var inte fråga om att ge några råd åt Trump.

Många i USA ansåg att värdens roll var viktig för framgång vid Putins och Trumps toppmöte i Helsingfors, säger Niinistö nu. Därför ville han berätta hur han har uppfattat och klarat sig med den ryska presidenten, som uppfattas som hård. […]

Han fick också frågan om han har gett Putin någon ordentlig uppläxning för upprepade brott mot mänskliga rättigheter eller demokratin i Ryssland.

– Utskällning/uppläxning är ganska främmande ord för mig. Börjar man med det, är det snabbt det sista samtalet man för med motparten, sa Niinistö.

Men han sa sig ha tagit upp många frågor, till och med ganska modigt.

– Till exempel när jag gratulerade honom till presidentvalet för första gången år 2012, minns Niinistö. Då tog han upp frågan om påstått valfusk. Allt utreds, svarade Putin.

Niinistö verkar ändå inte helt övertygad om det verkligen utreddes. Läs artikel