Niinistö: Nord Stream 2 används inte i politiskt syfte, hbl.fi

Motsättningarna mellan USA och EU blev uppenbara under säkerhetsmötet i München. Kärnenergiavtalet med Iran, USA:s tillbakadragande av sina styrkor i Syrien, relationen till Ryssland och amerikanska biltullar var några glödheta frågor där åsiktsskillnaderna kom i dagen.[…]

Tysklands förbundskansler Angela Merkel undrade i sitt anförande om USA:s beslut att lämna avtalet och dra tillbaka sina trupper från Syrien var det bästa sättet att bemöta regimen i Iran.

– Den enda frågan är hur vi uppnår vårt gemensamma mål. . .gör vi det genom att avbryta vårt avtal eller genom att använda det lilla inflytande vi har (genom kärnenergiavtalet)? sade Merkel och fick rungande applåder.

Hon bemötte också kritiken från USA om att Tyskland gör sig beroende av rysk gas, bland annat genom den planerade gasledningen Nord Stream 2.

– Om vi kunde importera stora mängder rysk gas under kalla kriget, då förstår jag inte varför tiderna ska vara så mycket sämre nu att vi inte kan säga att Ryssland förblir en partner, sade Merkel.

President Sauli Niinistösom också deltar i konferensen i München säger till Kauppalehti och MTV att han inte ser att gasledningen används som ett politiskt maktmedel.

– Där finns ju redan en gasledning och jag har i varje fall inte märkt mycket politisk påtryckning, säger Niinistö.

Enligt Niinistö har USA ett eget intresse i att försvåra projektet. Landet försöker sälja mer naturgas till Europa, säger han till tidningen. Läs artikel