Natos jätteövning i Skåne – inför ögonen på Putin, expressen.se

Under första halvan av juni samlas 12 000 soldater utanför Sydsveriges kuster. I Skåne landsätts 500 man. Baltops 2019 är den största övningen i området på flera decennier – och på andra sidan Östersjön håller ryssarna koll.

– De kommer aktivera sig, sen är frågan om de vill uppträda aggressivt eller om de vill vara mer tillbakadragna, säger överstelöjtnant Jan Forsberg.

Mellan den 9 och 21 juni hålls jätteövningen Baltops 2019. 12 000 soldater, 44 örlogsfartyg och över 40 stridsflyg och helikoptrar kommer befinna sig i södra Östersjön. Sexton Natoländer plus Sverige och Finland kommer genomföra flera amfibieoperationer och träna luftförsvar, minröjning och ubåtsjakt.

– Nato vill ha en symboleffekt mot framför allt ryssarna, säger överstelöjtnant Jan Forsberg som är före detta lärare i militär teknik vid Försvarshögskolan. […]

Övningen kommer ledas av viceamiral Andrew Lewis som är chef för USA:s andra flotta. Från flaggskeppet USS Mount Whitney kommer han att styra övningarna.

Enligt Sydsvenskan välkomnar Sveriges ÖB Micael Bydén den amerikanska närvaron i Östersjön.

– Den är bra såtillvida att vi vet att vi inte är själva i det här området. Vi bygger vår säkerhet med andra. Vi måste kunna ge och ta emot militärt stöd. Vi behöver våra partners. Och våra partners måste tro på oss och tycka att vi är relevanta, sa han till Sydsvenskan i samband med en övning på Ravlunda skjutfält i april. […]

500 soldater från USA, Storbritannien och Spanien ska landstiga vid Ravlunda under övningen. Både från sjöss och från luften.  Men överstelöjtnant Jan Forsberg tror inte att svenska sommarfirare kommer påverkas av övningen.

– Det kommer dåna lite i luften, men annars kommer det inte märkas så mycket. Vi har landat fallskärmsjägare på Gotland tidigare och haft B52:or i Hanöbukten så det är inte första gången vi gör något sånt här, säger han.  Läs artikel