Natokritiker: ”Vi ser en renhjord som springer åt samma håll”, dn.se

Sverige närmar sig ett Natomedlemskap med stormsteg. Vänsterpartisten Jan-Olov Carlsson och Volvos fackordförande i Umeå Gunnar Pettersson tycker att Sveriges trovärdighet i frågan om nedrustning och avspänning går förlorad med ett medlemskap.

– Vi ser en renhjord som springer åt samma håll, säger Gunnar Pettersson. […]

Vänsterpartisten Jan-Olov Carlsson har jobbat över 40 år på Volvo lastvagnar i Umeå där han också varit ordförande för IF Metalls fackklubb. Nu har han gått i pension och engagerar sig i bokcaféet Pilgatan beläget Öst på stan i Umeå som drivs av ett kooperativ. Över en kopp kaffe så resonerar han emot ett svenskt Natomedlemskap.

– Det finns en berättigad oro i samhället. Men den oron borde vara en grogrund för djupare diskussion. Vi behöver en process där människor får tänka efter. Om man följer debatten finns bara en lösning, att gå med i Nato, säger Jan-Olov Carlsson.

Hans gamla arbetskamrat Gunnar Pettersson håller med. Gunnar Pettersson tog över som ordförande för IF Metallklubben på Volvo lastvagnar i Umeå när Jan-Olov Carlsson gick i pension. Arbetsplatsen är norra Sveriges största verkstadsindustri, fackklubben har 1 350 medlemmar. Läs artikel