Ex-soldaten: ”Svenska flaggan räddade mig”, svt.se

Den svenska flaggan har haft en stor betydelse för Sveriges utlandssoldater. Men snart kan den vara ett minne blott.

– Jag vet massor av exempel där våra svenska soldater har haft nytta av att vara svensk, säger utlandsveteranen Mats Fogelmark till SVT:s Politikbyrån.

”Alliansfriheten har tjänat oss väl”, låter ett återkommande argument i Natodebatten, och enligt Mats Fogelmark, chef för Försvarsmaktens veteranscentrum, stämmer påståendet. Under 1990-talet tjänstgjorde han i det belägrade Sarajevo, och minns hur den svenska flaggan symboliserade något fredligare än kollegornas från andra länder. I flera fall kunde det vara skillnaden mellan liv och död.

– Jag råkade ut för bilkapningar i Bosnien, och vid flera tillfällen så räddade den svenska flaggan mig. De snodde min utrustning men tittade på flaggan och sa ”Sverige, ut”. Även i Afghanistan fungerar svenska flaggan fortfarande, säger han. Läs artikel