Nato vill bygga hamn i Finnafjörður på norra Island, islandsbloggen.com

En kaj vid Gunnólfsvík i Finnafjörður på nordöstra Island där fartyg kan lägga till – och där förnödenheter kan tas ombord och där besättningar kan bytas ut. Det föreslår nu Nato enligt uppgifter till Fréttablaðið. Även den isländska kustbevakningen skulle kunna använda anläggningen. Utrikesdepartementet har inte kommenterat uppgifterna.

Hösten 2006 lämnade de sista Nato-soldaterna basen i Keflavík. Nedläggningen var en följd av ett förändrat säkerhetsläge i Nordatlanten. Islands strategiska betydelse avtog i takt med att relationerna mellan öst och väst tinade upp och kalla kriget framstod som ett avslutat kapitel.

Men de senaste åren har både säkerhetsläget och attityderna förändrats. I budgeten för 2020 öronmärkte USA 57 miljoner dollar för investeringar i Natos anläggningar i Keflavík. Det handlade bland annat om att utöka kapaciteten för att stationera soldater på Island och för att bygga ut hangarer för att kunna ta emot P-8A Poseidon, ett flygplan som Nato använder för övervakning av ubåtar.

Investeringarna kommer att fortsätta. Nyligen utannonserade Ríkiskaup en utbyggnad med en prislapp på 94 miljoner dollar. USA vill bygga sex till sju förrådsbyggnader med en total yta på drygt 12 000 kvadratmeter. Byggnaderna ska användas som lager för utrustning till flygfält. De ska enligt utrikesdepartementet inte användas för vapen eller krigsmateriel.

Nu uppger Fréttablaðið att Nato även har planer för Finnafjörður på nordöstra Island. I Gunnólfsvík vill Nato bygga en kaj som ska kunna ta emot fartyg. Läs artikel