Misstanken: Utredningen mot Nord Stream utsatt för påverkansoperationer, expressen.se

Det pågår rena påverkansoperationer i syfte att förvilla och sprida olika osäkra uppgifter i kölvattnet på utredningen om sabotaget mot Nord Stream i Östersjön. Den bedömningen gör kammaråklagare Mats Ljungqvist.

– Det här är en plats som är föremål för olika påverkansoperationer från olika länder och olika grupper, säger Mats Ljungqvist som leder utredningen av sabotaget mot Nord Streams gasledningar.

Det har gått drygt sju månader sedan södra Östersjön skakades av flera explosioner i de svenska och danska ekonomiska zonerna i närheten av Bornholm. Världen vaknade upp till bilder och filmer som visade gasbubblor på havsytan.

Den svenska utredningen sköts av Säkerhetspolisen som till hjälp har flera andra myndigheter och arbetet leds av kammaråklagare Mats Ljungqvist. Han har tidigare slagit fast att det rör sig om sabotage på 80 meters djup på havsbotten, men har i övrigt varit tämligen tystlåten. Brottsrubriceringen är grovt sabotage.

– Jag får säkert tio mejl och samtal varje dag från journalister över hela världen. Alla har olika teorier och spekulationer om vad som har inträffat. Det kommer varje dag nya uppgifter om fartyg som varit på plats i närheten eller en tid innan de här händelserna. Men jag vill egentligen inte kommentera uppgifterna. Man kan konstatera att det här är en plats som är föremål för olika påverkansoperationer från olika länder och olika grupper. Vi får många förfrågningar om att kommentera uppgifter. Jag kan säga att hittills har det inte dykt upp en enda uppgift som vi inte känner till sedan tidigare, tittat på och beaktat på olika sätt. Läs artikel