Miljarder saknas – majoritet vill kalla in försvarsberedningen igen, dn.se

En fjärdedel av den föreslagna upprustningen av Sveriges försvar går inte att genomföra därför att det saknas 55 miljarder kronor. Det drabbar främst armén. Nu kräver en majoritet av fem riksdagspartier, M, C, L, KD och SD att Försvarsberedningen återinkallas.[…]

Armén är den försvarsgren som drabbas hårdast av att beredningens förslag inte genomförs fullt ut. Uppbyggnaden av försvaret på Gotland och skapandet av en halvbrigad i Kungsängen skjuts fram till efter 2025.

Av de två regementen som beredningen föreslog i antingen Östersund, Sollefteå, Härnösand, eller Falun blir det endast ett, och då först efter 2025.

– Centerpartiets prioritering ligger fast och vi vill se satsningar på att utveckla arméns krigsorganisation, det är jätteviktigt. Vi kommer inte att släppa målsättningen med fler regementen och utbildningsplatser, säger Daniel Bäckström.

Allan Widman anser att Försvarsmakten satsar för mycket pengar på anställda soldater.

– När skattebetalarna gör denna stora ansträngning för försvarets ekonomi är det viktigt att de investeringar vi gör blir synliga. Då betyder nya regementen och en utbyggd totalförvarsplikt mycket, säger Widman. Läs artikel