Krigsretoriken är oroväckande, Erkki Tuomioja, Arbetarbladet

Före detta utrikesminister, riksdagsledamot Erkki Tuomioja höjde ett varningens finger mot den ökande krigshetsen ”som börjat florerar också i vårt område” då han deltog i president Sauli Niinistös säkerhetspolitiska forum i Gullranda på måndagen.

– Tyvärr är det inte särskilt svårt att hitta belägg för detta varken i finska eller svenska medier med kvällspressen i spetsen, sade Tuomioja.

Östersjöområdet är inte någon oas eller något fredshav. De motsättningar och spänningar som krisen i Ukraina och övertagandet av Krim har skapat återspeglas oundvikligen också i vår världsdel. Det har också lett till en viss upprustningsspiral, där alla anser sig vara tvungna att öka sin krisberedskap. Vi ser detta i ökad upprustnings- och övningsverksamhet samt i olika incidenter där man uppvisar sin militära styrka.

Allt detta är oroväckande. Ännu mera oroväckande är den krigiska retoriken som har börjat florera också i vårt område. Tyvärr är det inte särskilt svårt att hitta belägg för detta varken i finska eller svenska medier med kvällspressen i spetsen. Läs artikel