Jag är rädd för att vi förbereder det stora kriget – nej till Nato-inträde, st.nu

Göran Lundgren, Alnö

[…] Finland vill ”passa på”, nu när Ryssland är upptaget av invasionen av Ukraina. Nu handlar det om anslutning till Nato. Det är lätt att känslomässigt anknyta till risken av ett nytt 1939 i skenet av det som pågår i Ukraina. Man vill öka Finlands säkerhet.

Men en granskning av kartan över norra Europa ger inga självklara argument för att detta är riskfritt. Det är tydligt att Rysslands geopolitiska läge försämras.

Sankt Petersburg med de stora u-båtsverkstäderna skulle nu få Natoland på vardera sidan, Estland och Finland. Den finska gränsen mot Ryssland innebär risk för nya spänningar, på grund av närheten till Rysslands enda landbaserade kommunikation upp till Severomorsk, den ryska ishavsflottans bas. Om Sverige går med, får vi Nato-land och landsväg från Mo i Rana till ryska gränsen. Östersjön med Öresund blir ett Nato-innanhav. Oavsett regim i Ryssland kan deras militära strateger se detta.

Det kommer inte att minska spänningarna i Norden om vi stänger in ryssarna. Även om Finland tänker ”inte 1939 en gång till” så tänker Ryssland ”inte 1941 en gång till” – 1941 då Finland och Tyskland anföll Sovjet. Och om USA som uttalat ambitioner i polarområdet tänker ”fuck Severomorsk”? Vart leder det här? […]

Geopolitiken ljuger inte. Alla kan läsa kartan. Jag är rädd för att vi förbereder det stora kriget.

Nej till Nato-inträde. Läs artikel