Iran drar sig delvis ur det internationella kärnavtalet efter amerikanska påtryckningar, svenska.yle.fi

Iran kommer att börja bryta mot delar av det internationella kärnenergiavtalet som slöts år 2015. Det iranska beslutet är ett svar på de stränga sanktioner som USA har återinfört under president Trumps styre.[…]

Ryssland påpekar att det här är en följd av av de obetänksamma åtgärder som USA har vidtagit. Ryssland fördömer USA:s påtryckningar och sanktioner som lett till att Teheran nu drar sig ur en del av de åtaganden som hör ihop med avtalet.

– President Putin har upprepade gånger varnat för de konsekvenser som tanklösa åtgärder får och nu börjar vi se konsekvenserna, sade den ryska talesmannen Dmitry Peskov i dag till reportrar. […]

Det internationella kärnenergiavtalet med Iran måste hållas vid liv, anser Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Ministern sade i dag till den franska tv-kanalen BFM att ingenting vore värre än att Iran drar sig ur avtalet. Enligt henne gör Frankrike, Storbritannien och Tyskland allt de kan för att hålla avtalet vid liv.

– Om Iran inte följer villkoren i avtalet kommer det att utlösa en mekanism som kan leda till ytterligare sanktioner, varnade Parly.

En talesman för det tyska utrikesministeriet säger att Tyskland vill följa kärnenergiavtalet till fullo så länge Iran också gör det.

I Storbritannien uttrycker en talesman för premiärminister Theresa May extrem oro över Irans besked. Iran uppmanas att följa sina förpliktelser och undvika en upptrappning av läget.

Också Kina har reagerat. En representant för Kinas utrikesministerium säger att kärnenergiavtalet måste tillämpas fullt ut och att alla parter har ett ansvar för att så sker. Läs artikel