Iran backar från kärnavtal – ger 60 dagars deadline, svt.se

Iran backar från delar av det internationella avtalet om landets kärnprogram och ger de kvarvarande parterna 60 dagar på sig att enas kring nya villkor. Samtidigt meddelar USA:s utrikesminister Mike Pompeo att han gjort ett oannonserat besök i Irak under tisdagen.

Ett allvarligt kirurgiskt ingrepp då smärtstillande behandling inte längre räcker till. Så beskrev iranske presidenten Hassan Rouhani Irans beslut att frångå vissa av sina åtaganden under det internationella kärnavtalet från 2015, i ett tv-sänt tal på onsdagsmorgonen.

Beskedet kommer exakt ett år efter att USA:s president Donald Trump ensidigt drog sig ur avtalet, och hårda amerikanska sanktioner återinfördes med ekonomisk kris i Iran som följd.

– Operationen är till för att rädda avtalet, inte för att förstöra det, säger Rouhani. […]

Irans drag kommer i ett skede då relationerna mellan Iran och USA nått en bottennivå. Washington har beslutat om sanktioner mot alla länder som köper olja av Iran, och USA har sagt sig ha som mål att landets oljeexport helt ska upphöra.

Teheran har tidigare hotat att stänga Hormuzsundet om USA försöker strypa exporten. Sundet ligger mellan Musandamhalvön på Arabiska halvöns nordkust och Iran och är världens mest trafikerade oljerutt.

På tisdagen meddelade Pentagon att USA skickar bombflygplan av typen B-52 till Mellanöstern som ett svar på påstådda iranska planer att attackera amerikanska styrkor i regionen. Flera bombplan och stridsflygplan är på väg till området med hangarfartyget USS Abraham Lincoln. Läs artikel