Ingen övre gräns för stöd till Ukraina, placera.se

Sverige kommer att fortsätta stötta Ukraina så länge det behövs, inte minst eftersom det i förlängningen är en investering i vår egen säkerhet.

Det sade försvarsminister Pål Jonson vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen. Han svarade på en fråga om ett uttalande från Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, om att ”det finns en övre gräns” för stödet. Åkesson har senare sagt att SD står ”fullt ut” bakom Sveriges stöd till Ukraina.

Pål Jonson sade att han inte utesluter att Sverige kommer att skicka stridsplanet JAS Gripen till Ukraina, men att det måste samordnas med 15 andra länder. Det är inget beslut Sverige kan ta själva eftersom planet innehåller komponenter från andra länder.[…]

Beträffande kärnvapen betonade Jonson att DCA-avtalet med USA ”tydligt bygger på svenskt samtycke” och att ”ingen kan tvinga oss att ta in kärnvapen i landet”.

På en fråga om vad som är den största utmaningen för Sverige när det gäller att uppfylla Natos krav nämnde han logistik och underhåll, exempelvis vägar och hamnar, ”den strategiska rörligheten”. Mest brådskande tycker han är transportförmågan.

Pål Jonson sade vidare att Sverige i dag har problem med att ”uthålligt bedriva krig” och konstaterade att det kan ta tid för allierade att komma till undsättning.

Beträffande värnplikten sade han att det oroar honom speciellt att många unga tjejer uppger att de lider av psykisk ohälsa och därför inte kan göra värnplikten. Läs artikel