Hultqvist: Insatsen ska fullföljas, folkbladet.nu

Tre soldater i det svenska specialförbandet i Mali har skadats lindrigt. De skadades när de körde på en vägbomb.

De tre svenskarna ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali. De skadades på onsdagskvällen i östra delen av landet, där en del av det svenska förbandet är placerad i Menaka.

– De var ute på patrull när en bil gick på den här improviserade vägbomben, men tack och lov sårades de bara lindrigt, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation. De har själva underrättat sina anhöriga. […]

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har informerat sig om tillståndet för de tre soldaterna. Han konstaterar att denna insats, precis som andra insatser har risker.

– Men det här är också ett förband som är väl utbildat, väl tränat och har bra utrustning och är i sitt strategiska tänkande förberett på hur man ska hantera olika risksituationer, säger Hultqvist.

– Men det är klart att när något sådant här inträffar så är det problematiskt.

Sverige är ett av de länder som ingår i den internationella styrkan Task Force Takuba. Det svenska bidraget består av ett specialförband med omkring 150 soldater och helikoptrar. […]

Sveriges riksdag beslutade förra året att stödja den operationen med ett specialförband i Mali. Hela förbandet blev nyligen operativt.

– Det finns ingen anledning att på något sätt ompröva den här insatsen, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Mandatet gäller till sista december. Om den svenska insatsen ska förlängas därefter går inte att säga i dag.

– Vi kommer att fullfölja vårt mandat. Det är regeringens inställning, säger Hultqvist. Läs artikel