Hon är Livgardets första kvinnliga chef – på 497 år, svd.se

[…] Laura Swaan Wredes egen militära karriär inleddes i mitten av 1980-talet, med officershögskola 1985-1987. Vid samma tid började försvaret öppnas för kvinnor.

– Vi var inte så många inledningsvis. Jag ryckte in på LV 7 (Luftvärnsregementet) i Luleå. Jag började som luftvärnare, specialiteten var att skjuta ner flygplan med olika system: 40 millimeters automatkanon, robot 70 och robot 77.

Vad var det som lockade?

– Jag har alltid gillat friluftslivet och jag har alltid tyckt om att leda. Det är ingen slump att jag blev militär. Jag ville bli officer, eller soldat redan när jag var tolv år […]

Plikttjänstgöringen är till viss del på väg tillbaka med mönstring och värnplikt. Men bara 4 000 av totalt 90 000 i en årskull rycker in. Laura Swaan Wrede ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Om alla gör värnplikt skulle det bli en samhällsutbildning som är nyttig för alla. Personligen tycker jag att det skulle vara en bra väg att integrera utlandsfödda som kommer till Sverige. Nu när bara vissa ska göra plikttjänst blir det tyvärr inte den naturliga folkförankring som man skulle önska sig. Läs artikel