Hårda ord under krismöte i säkerhetsrådet, vt.se

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura vädrade under ett extrainkallat krismöte med säkerhetsrådet för första gången oro för att situationen riskerar att sätta säkerheten på spel inte bara i Mellanöstern – utan över hela världen.

Rådet får inte tillåta en situation som eskalerar utom kontroll i Syrien på någon front, sade han under mötet som hålls med anledning av den misstänkta kemvapenattacken i staden Douma utanför Damaskus i Syrien.

Därefter varnade Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija för att militära insatser mot Syrien kan få allvarliga konsekvenser. Detta sedan USA pekat ut Ryssland, tillsammans med Iran och den syriska regimen, som ansvarigt för att det misstänkta kemvapenangreppet ägde rum.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley betonade att mötet inte handlar om ett gräl mellan Moskva och Washington, men tillade att USA kommer att besvara de misstänkta kemvapenattackerna i Syrien – även om inte säkerhetsrådet enas om att agera.

-Vi har nått fram till det ögonblick då världen måste få se rättvisa skipas, sade hon.

Mötet hålls på initiativ av Sverige, USA, Storbritannien, Frankrike och fem andra länder. Storbritannien och Frankrike har enats om att inte utesluta några alternativ i diskussionen om hur världssamfundet ska svara på den misstänkta giftgasattacken, enligt utrikesdepartementet i London.Läs artikel