Hans Blix: De har inte utsetts till världpolis, sr.se

Den mångårige diplomaten Hans Blix kritiserar USA, Frankrike och Storbritannien efter deras anfall mot flera mål i Syrien.

– Världen har inte utsett dessa tre stater till att vara någon sorts världspolis, säger han till Ekot.

Mötet med FN:s säkerhetsråd i skånska Backåkra i helgen kommenteras av flera tunga utrikesprofiler.

– Jag hoppas bara att i detta svåra läge vi har för världen och för FN att de har lyckats lösa upp några knutar. Nu gäller det att se framåt och få kraft i det politiska arbetet, säger Jan Eliasson, före detta vice generalsekreterare i FN och ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri. […]

Hans Blix har lett FN:s vapeninspektioner i Irak och han kritiserar både Syriens misstänkta användning av kemiska vapen och de länder som sen gick till anfall utan en FN-resolution.

– Det viktiga tycker jag är att det är en folkrättskränkning att använda kemiska vapen om det nu har skett, vilket jag tror. Men det var också en folkrättskränkning när amerikanarna, fransmännen och britterna angrep med missiler. Världen har inte utsett dessa tre stater till att vara någon sorts världspolis och de hade inget godkännande av säkerhetsrådet och de kan inte hävda att det var i självförsvar, säger Hans Blix.

Han säger också att det inger hopp att USA och Ryssland har undvikit att flyga in i varandra i luften och att USA inte bombat ryska soldater i Syrien. Han anser också att det bara finns en politisk lösning på kriget i Syrien. Läs artikel