Guterres: Kärnvapenförintelse ett misstag bort, aftonbladet.se

Inte sedan kalla kriget har kärnvapenhotet varit så stort som nu. Världen är ett enda litet misstag från att förintas i ett kärnvapenkrig, hävdar FN-chefen António Guterres.

– Vi har haft en osedvanlig tur hittills. Men tur är ingen strategi. Inte heller är det ett skydd för att geopolitiska spänningar kokar över i en kärnvapenkonflikt, sade Guterres inför konferensen för länder som skrivit under ickespridningsavtalet NPT.

Guterres uppmanade nationer att ta ”en ny väg mot en framtid utan kärnvapen”. Under konferensen i FN-högkvarteret i New York ska ickespridningsavtalet revideras för tionde gången, med syftet att stärka och anpassa det till den tid vi lever i.

– Att utplåna kärnvapen är den enda garantin för att de aldrig kommer att användas, sade Guterres.[…]

Biden är redo att förhandla fram ett nytt nedrustningsavtal, Nya Start, med Ryssland.

– Men förhandlingar kräver en partner som handlar med goda intentioner. Rysslands brutala och oprovocerade angrepp mot Ukraina har krossat freden i Europa och utgör ett angrepp på fundamentala internationella principer, sade Biden.

Ryssland förutsätter att det inte finns några vinnare i ett kärnvapenkrig och ett sådant bör aldrig startas, svarar Rysslands president Vladimir Putin i ett uttalande till mötet.

– Som ett land som har undertecknat NPT följer Ryssland konsekvent fördragets text och anda, säger Putin i talet som visas på Kremls hemsida. Läs artikel