”Förväntat att Sverige avstod omröstning om vapenvila”, tidningensyre.se

Hela 45 länder avstod från att rösta, däribland Sverige, och reaktionerna från oppositionella och människorättsorganisationer lät inte vänta på sig.

”Jag skäms å regeringens vägnar”, skrev Veronica Palm (S) på X.

– Att Sverige i detta läge lägger ner sin röst när FN:s generalförsamling ska rösta om ett eldupphör är oacceptabelt och svårt att förstå, säger Mattias Brunander, generalsekreterare för Diakonia, i ett pressmeddelande.

Inte heller Carl Bildt var nöjd med den europeiska insatsen:

”För den röstade åtta EU-stater, mot röstade fyra och resten, inklusive Sverige, lade ner sina röster. Det var en rätt bedrövlig uppvisning om man ser det från EU-perspektiv. Splittringen var så gott som totalt”, skriver han på sin blogg.

Skälet som Sverige, och andra länder, uppgett för att rösta emot eller avstå, är att man inte tycker att resolutionen ”tydligt fördömer Hamas terroristangrepp mot Israel och inte hänvisar till Israels rätt att försvara sig mot terrorister”, som Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt uttryckte det till Aftonbladet. […]

Österrike, Kroatien, Tjeckien, Bulgarien och Ungern röstade nej till resolutionen. Belgien, Irland, Luxemburg, Portugal, Slovenien, Spanien och Frankrike röstade ja och övriga, inklusive exempelvis Sverige, Tyskland, Nederländerna och Italien avstod. Ulf Bjereld säger att det är ovanligt att EU-staterna splittras så mycket i en så här viktig fråga.

– Det kan hända att några röstar för eller mot och andra avstår, men att de röstar på tre skilda sätt är väldigt ovanligt. Vad gäller Tyskland så är de genom sitt förflutna oerhört oroliga för att föra en politik som kan uppfattas som antisemitisk. Ifråga om Sverige var det ganska förväntat att de skulle lägga ned sin röst, den nya Tidöregeringen har klart markerat man vill ändra Sveriges politik i Palestina till en som uttrycker starkare solidaritet med Israel. Läs artikel