Försvarsmaktens styrkor på turné, Norrbottens-Kuriren

Det är tredje året som försvarsmakten anordnar sin norrlandsturné och tidigare i år har man passerat Örnsköldsvik och Östersund.

– Det finns anledningar att vi väljer de här orterna. En av dem är känslan att i inlandet, där det inte finns något förband, så har folkförankringen för försvarsmakten börjat gå ner. Men syns vi så finns vi. Därför är den här turnén viktig, sa Stefan Sahlin, utbildningsofficer.

– Den har börjat tunnas ut. När man avskaffade värnplikten gick försvaret från att ha varit allas angelägenhet till att det nu är en smal målgrupp som bryr sig om försvaret.

Det var personal från pansarbataljonen i Boden och arméns jägarbataljon i Arvidsjaur som i sällskap med det lokala hemvärnet invaderade torget. Förutom militären närvarande också Fjällräddningen och Räddningstjänsten på torget.

– Det här är ett jättebra samarbete. Ställer bara hemvärnet och försvaret upp får man bara den målgruppen. När vi samkör får vi hit mer folk som kanske inte hade kommit annars, sa Stefan Sahlin. Läs  artikel