Försvaret förberedda för ett deltagande i Hormuzsundet, svt.se

Sveriges deltagande i en internationell styrka i Hormuzsundet är fortfarande ett frågetecken. Nu har Försvarsmakten sett över sina förutsättningar för ett eventuellt deltagande.
– Det presenterar vi för den politiska ledningen för att man ska kunna fatta beslut, säger Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter.

Om Sverige ska delta i en gemensam styrka i Hormuzsundet har varit aktuellt sedan ett svenskägt fartyg beslagtogs i området i mitten av juli. Hur Sverige ställer sig till ett deltagande har det inte funnits några klara besked om.

– Först och främst måste vi veta hur den ska utformas, har utrikesminister Margot Wallström (S) tidigare sagt till SVT Nyheter. […]

Micael Bydén, överbefälhavare inom den svenska Försvarsmakten, säger att det är för tidigt att säga om Sverige kommer att delta i en insats för att skydda sjöfarten i Hormuzsundet.

– Så här långt har vi varit med vid två olika möten, ett i USA och ett i Bahrain, där vi initialt har lyssnat och försökt förstå vad det är för någonting, säger Micael Bydén till SVT Nyheter.

Har USA på dessa två möten bett om specifik hjälp från Sverige?

– Inte direkt till Sverige utan i generella termer till de länder som har varit på plats. Nu har vi sett över vad vi har för någonting och det presenterar vi för den politiska ledningen, för att man ska kunna fatta beslut, säger Bydén.[…]

Hur viktigt är det att Sverige deltar i en sådan här insats för att skydda den marina trafiken?

– Det handlar om att ha fri sjöfart vad gäller export och import så är det klart att jag kan bara uttrycka mig i termer att det är viktigt. Hur det sen är viktigt att delta i just den här insatsen, det måste man då lyfta till nästa nivå, säger Micael Bydén. Läs artikel

Vi tidigare kommenterat ett eventuellt deltagande på den här sajten.