Försvaret: ”Färre klagar över stridsövningar”, svt.se

I slutet av maj genomförs en stor flygvapenövning i Uppsala. Tillsammans med stöd från den finska militären kommer man öva på luftstrider och försvar av svenskt territorium. Och enligt Försvaret så har folks inställning till allt övande förändrats.

– Vi har märkt av en markant skillnad i allmänhetens respons på vår verksamhet. Även om vi bullrar nattetid så är det en betydligt större acceptans. Jag tror att folk verkar ha förstått att det är en förändrad världsbild i dag och för att vi ska kunna utveckla vår försvarsförmåga så accepterar man att det kan störa ens närmiljö, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på Luftstridsskolan.

De flygningar som sker över Uppsala är en del av en större återkommande övningsserie som flygvapnet hållit sedan 2010. Främst sker övningarna över Östersjön, med start från baser i mellersta och sydöstra delarna av Sverige.

Under övningen, som pågår 25-30 maj kommer ett tio-tal flygfarkoster utgå från Uppsala. Finska försvaret deltar med en stridsflygsdivision på sex F18-plan och två helikoptrar, och från Sveriges håll kommer sex JAS Gripen och två helikoptrar. Läs artikel