Forskare: Macrons interventionsstyrka en ”papperstiger”, hbl.fi

Tills vidare finns det ingen interventionsstyrka och därtill är det oklart vad den ska göra. En av tankarna bakom styrkan är ändå att skapa en europeisk styrka för att väga upp beroendet av amerikanska krafter.

– Tills vidare är Macrons projekt en papperstiger, skriver Matti Pesu, forskare vid Utrikespolitiska institutet, i ett inlägg på bloggen The Ulkopolitist.

I torsdags meddelade president Sauli Niinistöatt Finland kommer att delta i det av Frankrikes president Emmanuel Macron föreslagna europeiska interventionsinitiativet (interventionsstyrkan). Meddelandet kom efter Niinistös och Macrons gemensamma förhandlingar under Macrons besök i Finland.

I och med att styrkan tills vidare inte existerar är det många som undrar hur den ska se ut och vad den ska göra. Pesu försöker besvara några av frågorna i sitt inlägg.

– Interventionsinitiativets huvudsakliga mål är att skapa en gemensam europeisk strategisk kultur. Macrons initiativ är alltså ett sorts militärt Erasmus-program som syftar till att sammanjämka deltagarnas verksamhetsmodeller och hotbilder, skriver han. Läs artikel