Folkomrösta om Nato – men gör det inte nu! nsk.se

Crister Albinsson

[…] Argumenten för att säga nej till att avgöra Nato-frågan i en folkomröstning är både ihåliga och irrelevanta:

  1. Vi måste ligga jämsides med Finland; därför hinns en folkomröstning inte med. Naturligtvis är det ett bluffargument. Samma politiker som nu vill att Sverige ska ligga jämsides med Finland sa för två månader sedan att ”vi själva avgör vår säkerhetspolitik”. Men nu har de ändrat sig, och tycker vi ska synkronisera oss med Finland = låta Finland avgöra.
  2. 2Frågan är för komplex för en folkomröstning. Argumentet är en oförskämdhet mot oss som inte har en riksdagsplats. Frågan är precis lika komplex för dem som vill besluta utan att höra folket, som den är för folket.
  3. 3Ryssland skulle manipulera och desinformera. Ja, bland annat det landet har gjort så under lång tid, och mot ett flertal demokratier. Så kommer också att ske inför riksdagsvalet i höst. Ska valet för den skull ställas in med det argumentet? Det har länge pågått desinformation om till exempel klimatförändringar och coronapandemin. Men i ett demokratiskt land ökar kompetensen successivt att motstå konspirationsteorier. Faller vi undan för detta pseudoargument, är demokratin på ett sluttande plan. Läs artikel