Folkmord eller ej

Anders Björnsson

”I går beslutade riksdagen att erkänna massakrerna i Turkiet 1915 som folkmord. Beslutet fattades med minsta möjliga majoritet, 131 röster för och 130 emot. Förslaget kom från den rödgröna oppositionen, och utrikespolitiske talespersonen Hans Linde (V) sade sig vara oerhört stolt och lycklig över att ha varit med och fattat beslutet.

– Idag är en historisk dag för Sverige, sade Linde i ett uttalande.”

Jag citerar från en rapportering den 12 mars 2010.

Dåvarande utrikesminister Carl Bildt uttryckte däremot ”besvikelse över resultatet och lät meddela att beslutet inte bidrar positivt till den pågående normaliseringsprocessen mellan Turkiet och Armenien.

– Historiska händelseförlopp ska inte avdömas på politisk nivå, utan lämnas på basis av aktuell forskning till de berörda parterna för att diskutera, sade Bildt i ett uttalande.”

Bildts uttalande var förnuftigt. Man bör inte fälla domslut i politiska församlingar om vetenskapliga sanningar (eller osanningar). Detta har även varit senare svenska regeringars hållning.

Vår nuvarande utrikesminister Ann Linde fick således mycket skäll så sent som våren 2021, när hon talade om ”massövergrepp” istället för ”folkmord”.

Under första världskriget, när Osmanska riket (inte Turkiet) slöt upp kring centralmakterna Tyskland och Österrike, utsattes kristna befolkningsgrupper för övervåld, eftersom de med rätt eller orätt ansågs stå på fiendens – i det här fallet den grekisk-ortodoxa ”västmakten” Rysslands – sida. I många fall var befälhavarna i förföljelserna av dessa kristna grupper (även assyrier, syrianer, kaldéer, pontiska greker) av kurdisk härstamning.

Linde fick på huden för sitt ordval av Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendahl , och i en skriftlig fråga i riksdagen dundrade Sverigedemokraternas företrädare Björn Söder om att det var dags att officiellt erkänna ”folkmordet”

I Nato-tider är det inte så mycket tal om detta. Den turkiska staten måste blidkas. Vilken tur då att Bildt och Linde inte föll undan! Armenierna är inte längre värda en mässa.