FN röstar ja till Jemen-resolution, di.se

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat genom en resolution om att observatörer ska få sättas in i det krigsdrabbade Jemen.

”Det här är otroligt stark signal”, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.[…]

I och med att resolutionen antas av säkerhetsrådet, där Sverige ingår fram till årsskiftet, kommer också observatörer att i 30 dagar få börja övervaka vapenvilan. Den som leder processen blir en nederländsk pensionerad general vid namn Patrick Cammaert som har tidigare erfarenhet av fredsarbete för FN. ”Det är en stark markering mot den humanitära situationen. Det har varit en fruktansvärt kritisk situation”, säger Olof Skoog. Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar framstegen i en skriftlig kommentar.

”Det är nu avgörande att det man enades om genomförs, i synnerhet att vapenvilan i hamnstaden al-Hudaydah upprätthålls. Ett tydligt internationellt stöd för detta är helt avgörande. En resolution som stödjer Stockholmsöverenskommelsen och som ger FN mandat att övervaka vapenvilan är ett viktigt steg”, skriver hon och tillägger att Sverige står redo att delta i FN-närvaron i Jemen i en omfattning som står i proportion till FN:s behov och Sveriges kapacitet. Läs artikel