FN begär fortsatt utredning av Hammarskjölds dödskrasch, dn.se

USA och Storbritannien kan ha bevismaterial som förklarar flygkraschen i Kongo 1961 då FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dödades. Det framgår av en ny FN-rapport och Hammarskjölds efterträdare António Guterres begär att utredningen fortsätter.

Det är en ny, tredje, rapport från FN:s särskilde utredare av kraschen, den tidigare tanzaniske chefsdomaren Mohamed Chande Othman som läggs fram.

Dag Hammarskjölds plan kraschade för 61 år sedan vid midnatt till den 18 september 1961. Alla 16 ombord, varav nio svenskar, omkom. Planet var på väg att landa i Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Där skulle Hammarskjöld möta ledaren för utbrytarrepubliken Katanga, Moise Tshombe, för att få till stånd en vapenvila i Kongo.

De första nordrhodesiska haveriutredarna, lade skulden på FN-planets svenska besättning från flygbolaget Transair. Men varför planet kraschade strax före landning har aldrig klarlagts helt och hållet. Nya vittnesuppgifter om att planet attackerats av ett mindre plan framkom under 2000-talet. De ledde fram till att FN utsåg Othman till ”eminent person” för att utreda de nya rönen. Läs artikel