Flygvapen och ubåtar – det kan bli Sveriges bidrag till Nato, svt.se

Flygvapen och ubåtar. Det kan bli Sveriges främsta bidrag till Nato om vi blir medlemmar.

– Vårt flygvapen betraktas som modernt och relevant, säger Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.

Det har talats mycket om hur Nato kan skydda Sverige om vi går med i försvarsalliansen, men Sverige skulle även bidra till Nato på flera håll, enligt de experter SVT talat med.

– Vi har ett antal starka kort, inte minst flygvapnet. Det hade varit naturligt att Sverige bidragit till ”Nato air policing”, alltså luftövervakning, säger Ann-Sofie Dahl, som är Natoförespråkare, docent i internationell politik och knuten till tankesmedjan Atlantic Council.

Hon tror att svenska soldater vid ett medlemskap kan komma att ingå i de internationella Natotrupperna som finns placerade i de baltiska staterna.

Vid ett scenario där Baltikum hotas skulle svenskt territorium kunna användas för att flyga in luftstridskrafter och fartygstrafik skulle kunna gå genom Östersjön. Det skulle helt enkelt bli enklare för trupper från till exempel Norge och Danmark att komma till undsättning vid en attack mot de baltiska staterna. […]

– Baltikums sak blir Sveriges sak redan från början. Idag finns ett frågetecken kring vad som skulle hända om de baltiska staterna blir angripna. Det frågetecknet skulle rätas ut. Det skulle vara en stor konkret förändring, säger Magnus Christiansson universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Läs artikel